Категорії
Новини

Чим відрізняється улун від звичайного чаю?

Улун – це частково перероблений з допомогою ферментів чи мікроорганізмів китайський чай. Він був створений у Китаї та відомий вже близько 400 років. Це не класичний зелений чай, адже листя улуна проходить спеціальну обробку. Спочатку їх окислюють, потім обсмажують. Ферментуються лише краї листа та невеликий відсоток його поверхні. Виходячи з китайської класифікації, чай улун вважається чимось середнім між червоним та зеленим чаєм. Він має насичений смак і яскравий аромат. Сьогодні відомо близько 30 різних сортів. Найбільш відомі: Ті Гуань Інь, Да Хун Пао, Пен Фен, Фен Хуан Дань Цун, Гунь Хуа.

Головні особливості чаю улун

Багато хто вже спробував чай улун, відгуки про який дають зрозуміти, в чому ж його особливість. Звичайний любитель, найімовірніше, не зможе відрізнити улун від класичного зеленого чаю, але бувалі чаємани зроблять це без проблем, адже вони знають про виробництво чаю все. Основні відмінності улуна від звичайного обумовлені методом його обробки. Цей чай, на відміну від звичайного зеленого, має:

  • Більш виражений аромат. У букеті набагато більше квіткових ноток.
  • Більш солодкий смак. Чай не такий терпкий.
  • Завжди зім’яті та скручені листки, тоді як листя зеленого чаю – рівне і ціле.
  • Післясмак, який залежить від сорту, – зазвичай ягоди і молоко.

Купити чай улун, ціна на який нижча за магазинну, можна на сайті компанії DAO. Тут же продаються і спеціальні аксесуари для чайної церемонії. Чай улун заварюють не окропом, остуджуючи воду до 60-90 градусів залежно від того, який ступінь ферментації пройшов чай. Час заварювання – від 3 хвилин.

Існують спеціальні вимоги і для посуду. Найкраще використовувати глиняний чайник із товстими стінками. Знаючи історію походження та виробництва чаю, технологію його приготування, можна краще зрозуміти особливості вишуканого напою.

Різновиди чаю улун

На сайті компанії DAO можна придбати такі види чаю улун:

  1. Сильноферментовані. Його листя темне, іноді червонувате, сильно скручене. Аромат насичений і глибокий, чути відтінки ягід і квітів. Післясмак – насичений пряний, медовий і шоколадний.
  2. Слабоферментовані. Листя не таке закручене і більш світле. У виробництві використовується верхнє листя. Такі чаї мають квітковий, молочний і кукурудзяний аромат, легкий медовий і трав’янистий післясмак.

Чай улун не тільки смачний, а й корисний. У ньому міститься кофеїн, що бадьорить, противірусні поліфеноли, корисні вітаміни та мікроелементи. Щоб чай не втратив своїх властивостей, необхідно дотримуватися термінів і правил зберігання. Світлі сорти зберігаються рік, темні – два в посуді, герметично закритому.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Останні записи